Borko Djordjević: Milošević odbio 70 milijardi

Ilustrovana politika u svom broju od 14.03.2017. prenosi deo intervjua sa prof dr Borkom Djordjevićem u kome profesor iznosi činjenice iz vremena devedesetih godina prošlog veka. Početkom devedesetih Amerikanci dolaze kod Miloševića sa ponudom da ulože u najmoćnije firme u Srbiji 40 milijardi i još 30 milijardi u privatizaciju srednjih i malih preduzeća.

– Prvi put sam službeno bio kod Miloševića sa Kijarijem Šmitom, predsednikom Bečke kreditne banke, početkom 1991, kada je nameravala da otvori svoju filijalu–priča dr Đorđević. – Bila je to šansa za brzi razvoj Srbije. U vreme izbora 1990. godine, u Srbiju sam doveo dva senatora, zamenika gradonačelnika Njujorka i dvadesetak biznismena. Njih je noć pre izbora primio predsednik Slobodan Milošević. To me je uverilo da Sloba želi iskrenu saradnju sa Amerikancima. Dopisivao sam se tokom 1991. godine sa direktorom Selimirom Savićem iz “Geneksa” o saradnji sa kompanijom Federal Express Europlex  iz Brisela i otvaranja ispostave u Beogradu. Pripremani su materijal i sastanak za kraj januara 1991. godine u Briselu o ulasku firme „Federal Express Europlex“ u Jugoslaviju. Naš sagovornik je u Srbiji zastupao i kompaniju „Nynex“.

prof dr Borko Djordjevic

-U Srbiju i Beograd sam 1991. godine doveo, ovog puta, desetak američkih kongresmena, senatora i vlasnika multinacionalnih kompanija da vide kakva je situacija i da uđu u proces privatizacije naše privrede. Kompanija “Filip Moris”, u čijoj upravi je sedela moja tašta, želela je da kupi Duvansku industriju Niš. Radilo se o investiciji od oko 200 miliona dolara. Slobodan Milošević nije to dozvolio. Njegova žena Mirjana Marković je odbila ponudu italijanske kompanije “Septa” za privatizaciju mobilne telefonije u Srbiji. Kada su “Teksako” i “Šel” hteli da kupe “Jugopetrol”, Mira Marković to nije dozvolila. Direktor Miodrag Jakšić nije hteo da se privatizuje PTT Srbije.

http://www.ilustrovana.com/drustvo/milosevic-odbija-amerikance