Dr Borko Djordjević: Ulepšao sam Zazu Gabor

Zaza gabor patient of plastic surgeon Borko Djordjevic MD

 

Dr Borko Djordjević hirurg iz Kalifornije i prijatelj nedavno preminule holivudske glumice Zaze Gabor:

  • Sestre Gabor su u Americi postale prve svetske sponzoruše. One su organizovale prijeme i odlazile na zabave kod bogataša, gde su pokazivale svoju, odnosno moju lepotu

Sisters Gabor with Borko Djordjevic MD plastic surgeon

Uz agencijusku vest da je 18. decembra 2016. u 99 godini preminula čuvena američka glumica mađarskog porekla Zaza Gabor, išle su informacije o njenim umetničkim dostignućima.

  • Zaza Gabor jeste igrala u više od 70 filmova, ali je Amerikanci najviše pamte po njenom bogatom društvenom životu i čak devet brakova. Rođena je 1917. u Mađarskoj u plemstvu dinastije Estehazi. U SAD je govorila sedam stranih jezika i engleski, ali sa jakim mađarskim naglaskom. Bila je prva svetska sponzoruša, kojoj sam ja još 1980. godine operisao i ulepšao lice.

Ovu tajnu o životu jedne od najskandaloznijih žena Holivuda koja se potpisivala kao Zsa Zsa Gabor, a od rođenja je bila Sara Gabor, otkriva nam ekskluzivno dr Borko Đorđević, plastični hirurg iz Palm Springsa.

  • Njena majka Janka Teleman, mađarska Jevrejka iz Budimpešte udavala se tri puta i rodila tri ćerke Magdu, Zazu i Evu Gabor. Otac Vilmoš i majka Janka imali su prodavnicu porcelane u Mađarskoj, ali su emigrirali i preko Austrije stigli u Ameriku 1945. godine. Počeli su sa ćerkama da rade kao zabavljači holivudskoj industriji filma, ali su ubrzo, zahvaljujući umetničkim veštinama Zaze, Magde i Eve i njihovoj lepoti, postali dao bogate kalifornijske elite. Tako sam ih i ja upoznao kao bogate lepotice i zabavljačice – priča dr Djordjević.

Gabor Zaza Borko Djordjevic MD plastic surgeon

Zaza Gabor je svoju umetničku karijeru započela u Beču gde je sa 15 godina debitovala u pozorištu. Sa 19 bila je zvaničnoza najlepšu ženu Mađarske. Kruna lepotice joj je oduzeta jer je lagala o datumu rođenja kada se prijavila na takmičenju. Uprskos evropskom šarmu kojim je plenila, bilo joj je potrebno deset godina da se pojavi na velikom platnu. Tako je 1951. godine, debitovala je u mjuzilu “Lovely to Look at”. Potom u komediji “Nismo venčan”i, pored Džindžer Rodžers i u drami “Mulen Ruž”, svom najpoznatijem filmu.

  • Zaza nije bila najleša sestra Gabor, Eva je od nje bila raskošno i graciozno lepa žena. Ali je Zaza bila hrabra i upuštala se u filmske avanture. Rano je pristala da poput Menrlin Monro bude „platinasta američka zavodnica“. U filmovima je igrala sebe, a na zabavama sa bogatašima i američkom elitom sve tri su sa majkom i ocem nastupale kao „američke cure za zabavu“ – priča doktor Borko Djordjević, koji je osamdesetih godina imao kliniku, ali divnu i skupu kuću na steni u Palm Springsu, koju je Zaza Gabor posećivala kao prijateljica, ali i kao pacijent.

Gabor sisters and plastic surgeon Borko Djordjevic MD

Po Kaliforniji se krajem sedamdesetih kada je otvorio kliniku za estetsku hirurgiju govorilo da je dr Borko Djordjević „ dobar plastični hirurg, ali malo skup“.

Na vrhu popularnosti narednih desetak godina držale su ga upravo čuvene sestre Zaza, Eva i Magda Gabor. Ove Mađarice jevrejskog porekla imale su reputaciju evropskih dama i lepotica, koje su bile gošće najbogatijih Amerikanaca.

  • Majka Janka, koja je postala Žoli Gabor se brinula o svojim ćerkama Zazi, Evi i Magdi, ali i o još dve stotina „gaborica“, koje su bile deo njihovog tima „dame za zabavu“. Žoli i Zazu Gabor sam u periodu od 1980. do 1988. godine četiri puta operisao i ulepšavao – priznaje nam danas dr Borko Djordjević.

Zaza Gabor je preživela tešku saobraćajnu nesreću i dr Djordjević joj je lečio lice i ulepšavao ga, tako da neskromno i u šali kaže „lepota Zaze Gabor je delo mojih ruku“.

Njena sestra Eva Gabor je rođena 1919. i posle dolaska u Holivud proslavila je ulogom u tv seriji „Green Acres“. Pet puta se bogato udavala, ali nije imala dece.

  • Godine 1986. kada je bila na isteku šeste decenije života, uradio sam lice Eve Gabor tako lepo da je potom snimila još pet holivudskih filmova. Zaljubila se u mene i šetala me po Beverli hilsu u belom toksidu i belim cipelama. O meni je aprila 1984. list „Desert san“ pisao da sam „momak Eve Gabor“, a ona je tada i bukvalno bežala od mene, da se ne bi pričalo da sam joj operisao lice, grudi, butine i zadnjicu – pokazuje nam snimke svojih oepracija dr Đorđević.

Gabor sisters with plastic surgeon Borko Djordjevic MD

Uvidom u zdravstvene kartone Zaze i Eve Gabor primetno je da nisu upisale godinu i mesto rođenja, jer su i u poznim danima skrivale svoje godine. Dr Djordjević im je sa lica „skidao“ u više navrata najmanje po 30 godina starosti.

  • Evu i Magdu Gabor sam operisao i 1988. godine kada su već imale problem sa starošću kože lica i tela. Postale su opet „večno lepe“ i večno uspešne. Zaza i njene sestre držale su me uz sebe i tako pokazivale moć mojih hirurških ruku. Bio sam počasni gost kod mnogih senatora, kongresmena i njihovih žena, kod holivudskih umetnika i kod političara. Uzgred, bio sam Srbin koji je Amerikance naučio da pišu i izgovaraju moje ime i prezime bez greške.

Đorđević nam otkriva da je Zaza Gabor vodila glamurozan život holivudske zvezde, i veoma skandalozan život.  Ljubavni život je bio poput prave sapunice. Zabavaljala se sa Šonom Konerijem za kojeg je rekla da ima baršunastu kožu, ali da nije “neki ljubavnik”. Osvojila je i Ričarada Bartona koji je “voleo da priča u krevetu”. A sa Frenkom Sinatrom je provela noć samo zbog toga jer nije hteo da pomeri automobil sa prilaza njene kuće.

  • Sestre Gabor su su zajedno sa majkom Žoli i ocom Vilmošom, koji je bio violinista organizovale zabave, gde su izvodile svoj plesački i glumački program i naplaćivale ga do 50.000 dolara za noć – tvrdi dr Djordjević, koji je često učestvovao na tim zabavama.

Sestre Gabor su u Americi postale simobl američke lepote i holivudskog glamura.

  • One su javno pokazivale svoju, odnosno moju lepotu, o čemu su svi američki mediji izveštavali – priča danas dr Borko Djordjević, koji ima svoje klinike lepote u Beogradu, Igalu, Palm Springsu i Dubajiu.