Ginekomastija

Ginekomastija potiče od grčke reči „gyne“ što znači  “grudi kao kod žene”. Ginekomastija predstavlja benigno uvećanje grudi kod muškarca. Može nastati zbog viška masnog ili žlezdanog tkiva, ili kao kombinacija obe vrste tkiva. Ne može se sprečiti, ali se može korigovati korektivnim zahvatima kao što je smanjenje grudi kod muškarca, mastektomija ili liposukcija.

Operacija

Nakon saniranja organskog problema, estetsku korekciju dojki treba sprovesti ukoliko dojke neprestano rastu ili ako pacijent ima psihološki pritisak zbog uvećanih dojki. Operacija se radi u uslovima opšte anestezije, ređe u lokalnoj anesteziji. Rez je na spoju bradavice i ostatka dojke ili po sredini bradavice, tako da je ožiljak  jedva primetan.
Veoma retko postoji potreba da se osim viška masnog tkiva, ukloni i višak kože dojke zbog čega se radi klasična redukcija sa vertikalnom rezom, od bradavice do nabora ispod dojke. U tom slučaju, ožiljak je nešto primetniji nego u  prethodnim tehnikama.

Rezultat operacije se vidi odmah. Ipak, ako je to moguće, najlepši estetski efekat se postiže liposukcijom gudi, jer nema vidiljivog ožiljka oko bradavice. Ova tehnika se predlaže kad je dominantno prisutno masno tkivo u odnosu na žlezdano.

Postoperativni tok

U bolnici se nakon operacije ostaje jedan do dva dana. Pacijent može da oseća blage bolove, koji se saniraju lekovima protiv bolova. Redovnim životnim aktivnostima vraćate se nekoliko dana nakon operacije. Ukoliko se intenzivno bavite sportom, savetuje se mirovanje mesec dana nakon operacije.

ginekomastija

 

KONTAKT:

Ukoliko imate neko pitanje, ili biste želeli da čujete mišljenje i savet našeg specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije, dr Borka B. Đorđevića pozovite nas i zakažite pregled i konsultacije na
mob: +381 (0)60 630 20 40
tel: +381 (011) 630 20 40;
fax: +381 (011) 408 79 46
ili nam pošaljite mejl na:

office.timelessbeauty@gmail.com