Tubularne grudi

Tubularne grudi predstavljaju razvojni deformitet dojke gde dominira uska baza dojke, relativno male dojke, a velika, široka areola i široka bradavica.

Uzrok je nesklad u razvoju vezivnog tkiva dojke pri čemu je vezivno tkivo same dojke čvrsto, a vezivno tkivo areole i bradavice labavo. Zbog toga je rast dojke u celini ograničen. Kako su vezivna vlakna u predelu areole slaba, popustljiva, tkivo čitave dojke “gura” napred kroz areolu i bradavicu. Zbog toga su areole velike, dojke u celini male i imaju izdužen oblik, podsećaju na cev (tubus) a otuda i sam naziv – tubularne grudi.

Produkcija mleka i funkcija dojenja kod ovih osoba je sasvim normalna, međutim, problem je više psihološke prirode, posebno kod mladih devojaka u pubertetu. Zbog svega toga, operativno rešavanje ovog problema ima i estetski i psihološki značaj.

plungebra

Operacija

Postoji nekoliko načina kojim se rešava ovaj deformitet.

Najčešće se ovaj problem rešava uvećanjem grudi impalntatima čime se automatski rešava volume dojke.
Ukoliko i pored implantata, areola i bradavica ostanu velike i napete, tada se preporučuje smanjenje obima areole i ojačavanje njenog vezivnog tkiva. Naravno, lep rezultat se može postići i bez implantata, samo periareolarnom redukcijom. Ni jedna od ove dve operacije ne menja produkciju mleka i funkciju dojenja.

Ukoliko imate neko pitanje, ili biste želeli da čujete mišljenje i savet našeg specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije, dr Borka B. Đorđevića pozovite nas i zakažite pregled i konsultacije na +381 (011) 630 20 40; +381 (0)60 042 4000  ili nam pošaljite email