Uvećanje grudi

Uvećanje grudi (Mamoplastika)

Augmentacija, ili uvećanje grudi, tehnički poznata kao augmentacijska mamoplastika, hirurški je zahvat kojim se poboljšava veličina i oblik ženskih grudi iz određenih razloga:

Da bi se poboljšale konture tela žene koja, iz ličnih razloga, smatra da su njene grudi premale.
Radi korigovanja obima dojki nakon trudnoće.
Radi izjednačavanja razlike u veličini dojki.
Kao rekonstruktivna tehnika koja prati operaciju dojki.

Umetanjem implantata ispod svake dojke, hirurzi su u stanju da povećaju obim grudi žene za jedan ili više brojeva. Ako razmišljate o uvećanju grudi, ovo će Vam dati osnovne podatke kako biste bolje razumeli u kojim slučajevima operacija može pomoći, kako se izvodi i kakve rezultate možete očekivati. Ne može odgovoriti na sva Vaša pitanja pošto puno toga zavisi od individualnih osobina pacijenta. Pošto puno toga zavisi od Vaših individualnih osobina, najsrdačnije Vam preporučujemo da se sastanete sa dr Borkom B. Đorđevićem radi besplatnih konsultacija. Pitajte dr Borka B. Đorđevića sve što Vam nije jasno o ovoj operaciji.

Najbolji kandidati za uvećanje grudi

Uvećanje grudi može poboljšati Vaš izgled i povećati Vaše samopouzdanje, ali neće obavezno promeniti Vaš izgled tako da odgovara Vašem idealu ili prouzrokovati da se ljudi drugačije ophode prema Vama. Pre nego što se odlučite na ovu operaciju, pažljivo razmislite o tome kakva su Vaša očekivanja i razmotrite ih sa Vašim hirurgom.

Najbolji kandidati za uvećanje grudi su žene koje žele poboljšanje, ne savršenstvo, svog izgleda. Ako ste fizički zdravi i realni u svojim očekivanjima, možete biti dobar kandidat.

Uvećanje grudi obično se radi da bi se izjednačila razlika u veličini grudi, da bi se poboljšale konture tela, ili kao rekonstruktivna tehnika koja prati hiruršku intervenciju.

Grudi možete uvećati:

1. Implantatima
2. Transferom masti
3. Aqua filing gelom

Implantat je silikonska kapsula ispunjena bilo silikonskim gelom ili rastvorom soli i vode, poznatim kao fiziološki rastvor. Zbog zabrinutosti da ne postoji dovoljno informacija koje potvrđuju bezbednost korišćenja implantata ispunjenih silikonskim gelom, Food & Drug Administration (FDA) je odredila da novi gelom ispunjeni implantati za sada budu dostupni samo ženama koje učestvuju u odobrenim studijama. Neke žene kojima je potrebna zamena implantata takođe mogu biti pogodni kandidati za učešće u ovom istraživanju.

Implantati ispunjeni fiziološkim rastvorom i dalje su bez zabrane dostupni pacijentima koji žele uvećanje grudi, dok se čeka na dalja ispitivanja FDA. Kod Vašeg doktora možete se raspitati o pojedinostima odluka FDA. (Ove smernice važe od jula 1992. godine.)

Uvećanje grudi je procedura koja traje nekoliko sati, no,  intervencija može biti kraća ili duža u zavisnosti od tehnika koje se koriste.

Postupak korekcije grudi

Uvećanje grudi relativno je jednostavna procedura. Ali, kao i kod svake operacije, postoje rizici vezani za operaciju i specifične komplikacije vezane za ovaj zahvat.

Najčešći problem, kapsularna kontraktura, javlja se ako ožiljak ili kapsula oko implantata počne da se stežu. Ovo stezanje mekanog implantata može prouzrokovati da grudi otvrdnu. Kapsularna kontraktura može se lečiti na više načina, i nekad zahteva ili otklanjanje ili “zarezivanje” tkiva ožiljka, ili recimo otklanjanje ili zamenu implantata.

Kao i kod svake hirurške intervencije, suvišno krvarenje koje prati operaciju može prouzrokovati izvesno oticanje i bol. Ako se suvišno krvarenje nastavi, može biti potrebna druga operacija radi kontrolisanja krvarenja i otklanjanja nakupljene krvi. Mali procenat žena dobije infekciju oko implantata. Ovo se može dogoditi u svakom trenutku, ali se najčešće javlja prve nedelje nakon operacije. U nekim slučajevima implantat se mora otkloniti na nekoliko meseci dok se infekcija ne povuče. Tada je moguće umetanje novog implantata.

Kod nekih žena bradavice postaju preosetljive, neosetljive ili čak utrnu. Moguće je takođe da primetiti male utrnule delove u blizini Vaših rezova. Ovi simptomi obično vremenom nestaju, mada kod nekih pacijenata mogu biti trajnog karaktera.

Ne postoje dokazi da implantati utiču na plodnost, trudnoću ili sposobnost dojenja. Ako ste, međutim, dojili bebu u periodu od godinu dana pre operacije, može se desiti da se nekoliko dana nakon operacije pojavi mleko. Ovo može prouzrokovati izvesnu nelagodnost, ali se može tretirati lekovima koje će Vam prepisati Vaš doktor.

Povremeno se može desiti da implantati puknu ili procure. Pukotina se može pojaviti kao posledica povrede ili čak usled normalnog stezanja i kretanja Vaših grudi i implantata, uzrokujući curenje kapsule. Ako dođe do pucanja implantata ispunjenog fiziološkim rastvorom, implantat će se za nekoliko sati ispumpati, a telo apsorbovati slanu vodu bez štetnih posledica.

Međutim, ako dođe do pucanja implantata ispunjenog gelom, moguća su dva ishoda. Ako kapsula pukne, ali ne pukne ožiljna kapsula oko implantata, možda nećete primetiti nikakve promene. Ako pukne ili se pocepa ožiljna kapsula, posebno praćena velikim pritiskom, silikonski gel može preći u okolno tkivo. Gel se može sakupiti u dojci i prouzrokovati stvaranje nove ožiljne kapsule oko njega, ili se razliti u druge delove tela. Može doći do promene oblika ili čvrstine grudi. Oba tipa pucanja mogu zahtevati novu operaciju i zamenu implantata koji curi. U nekim slučajevima možda neće biti moguće otkloniti sav silikonski gel iz tkiva dojke ako dođe do pucanja.

Mali broj žena sa implantatima prijavio je simptome nalik simptomima oboljenja imunog sistema, kao što je dermatoskleroza i druga stanja slična artritisu. Ovi simptomi mogu biti bol i oticanje zglobova, groznica, malaksalost ili bol u grudima. Istraživanja nisu pronašla jasnu vezu između silikonskih implantata i simptoma onoga što doktori zovu “poremećaji vezivnog tkiva”, ali FDA zahteva dalja istraživanja.

Iako ne postoje dokazi da implantati izazivaju rak dojke, oni mogu promeniti način na koji se vrši mamografija radi otkrivanja raka. Prilikom izvođenja rutinskog mamograma, obavezno idite u radiološki centar u kome tehničari imaju iskustva sa posebnim tehnikama neophodnim da bi se dobio pouzdan rentgenski snimak grudi sa implantatom. Biće potrebni i dodatni pregledi. Kod nekih žena sa implantatima ultrazvučni pregled biće pogodan za otkrivanje kvržica ili evaluaciju implantata.

Iako većina žena ne doživljava ovakve komplikacije, svaku promenu trebalo bi da razmotrite sa Vašim lekarom da biste se uverili da razumete rizike i posledice uvećanja grudi.

uvecanje grudi - estetska hirurgija - plasticna hirurgija

Priprema za operaciju

Dr Borko B. Đorđević i njegovo iskusno osoblje daće Vam uputstva kako da se pripremite za operaciju, uključujući uputstva u vezi sa ishranom i pićem, pušenjem i uzimanjem ili izbegavanjem određenih vitamina i lekova.

Prilikom priprema obavezno se sa nekim dogovorite da Vas nakon intervencije odveze do kuće i da Vam, ako to bude potrebno, pomogne narednih nekoliko dana.

Nakon operacije

Verovatno ćete se osećati umorno i bolno nekoliko dana nakon operacije, ali bićete na nogama za 24 do 48 sati. Veći deo nelagodnosti koji ćete osećati može se kontrolisati lekovima koje će Vam prepisati Vaš doktor.

Za nekoliko dana biće Vam skinuta gaza i dobićete hirurški grudnjak. Trebalo bi da ga nosite prema uputstvima Vašeg hirurga. Može se takođe desiti da osećate žarenje u bradavicama tokom dve nedelje, ali ovo će se smiriti kako se podliv bude smanjivao.

Vaši šavovi izaći će za nedelju do 10 dana, ali će otok na Vašim grudima opadati tri do pet nedelja dok ne nestane.

Vraćanje u normalan život

Bićete u stanju da se vratite na posao u roku od nekoliko dana, u zavisnosti od nivoa aktivnosti koje Vaš posao zahteva.

Pratite savete Vašeg hirurga u vezi sa tim kada da počnete da vežbate i kada da se vratite normalnim aktivnostima. Vaše grudi verovatno će biti osetljive na direktno stimulisanje dve do tri nedelje, tako da treba da izbegavate previše fizičkog kontakta. Nakon toga, kada bol prestane, kontakt sa grudima biće prijatan, obično tri do četiri nedelje nakon operacije.

Vaši ožiljci biće čvrsti i ružičasti najmanje šest nedelja. Zatim će nekoliko meseci ostati iste veličine, ili će čak izgledati da se šire. Nakon nekoliko meseci Vaši ožiljci počeće da blede, mada nikada neće nestati u potpunosti.

Nakon uvećanja grudi osobe u odgovarajućoj starosnoj grupi treba da nastave rutinske mamografije, iako će tehničar koji izvodi mamografiju koristiti posebnu tehniku da bi obezbedio pouzdano očitavanje rezultata, kao što je ranije napomenuto. (videti Sve operacije nose sa sobom izvesnu dozu neizvesnosti i rizika.)

Vaš novi izgled

Za mnoge žene poboljšan rezultat uvećanja grudi može biti zadovoljavajući, čak uzbuđujući, kako budu naučile da cene svoj novi izgled.

Redovni pregledi kod plastičnog hirurga i rutinske mamografije za osobe koje su u odgovarajućoj starosnoj grupi u predviđenim intervalima pomoći će Vam da se osigurate od bilo kakvih komplikacija koje, ako do njih dođe, mogu biti rano otkrivene i lečene.

Vašu odluku da uradite uvećanje grudi, koja je vrlo lična, neće svi razumeti. Važno je kako se Vi osećate u vezi sa tim. Ako ste postigli svoje ciljeve, onda je operacija uspešna.

Hiljade muškaraca i žena svake godine postiže odlične rezultate pomoću ove operacije, zahvaljujući kojoj ćete i Vi biti zadovoljniji sobom i steći više samopouzdanja u kontaktu sa drugima. Međutim, ova informacija ima za nameru samo da Vam predstavi ovu operaciju – ne treba je koristiti prilikom odlučivanja da li ćete se podvrgnuti operaciji, niti da bi Vam garantovala rezultat. Najbolji način da saznate mogućnosti koje bi Vama odgovarale jeste konsultacija sa Dr. Đorđevićem kako biste dobili odgovore na sva Vaša pitanja i danas bolje izgledali i bolje se osećali!

 

KONTAKT:

Ukoliko imate neko pitanje, ili biste želeli da čujete mišljenje i savet našeg specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije, dr Borka B. Đorđevića pozovite nas i zakažite pregled i konsultacije na
mob: +381 (0)60 630 20 40
tel: +381 (011) 630 20 40;
fax: +381 (011) 408 79 46
ili nam pošaljite mejl na:

office.timelessbeauty@gmail.com

GALERIJA FOTOGRAFIJA

IMG_0107

IMG_0121IMG_0123

IMG_0115

Ostale fotografije iz serijala PRE – POSLE intervencije možete pogledati na linku GALERIJA FOTOGRAFIJA