Korekcija jagodica

Jagodice predstavljaju najistaknutiju zonu gornjih i spoljašnjih delova obraza i estetski su veoma važne na licu.

Oblik, veličinu i poziciju jagodice ne određuje samo struktura jagodične kosti, već i strukture mekih tkiva nad njom (potkožno masno tkivo, mišići, koža).

Jagodice su kod svakog čoveka različite, ne samo po veličini i obliku, već i po poziciji. Ove osobine uslovljene su odnosno geneteske, ali i podložne promenama koje mogu biti izazvane periodima gojenja i mršavljenja, nekim oboljenjima, kao i procesima starenja.

Povećanje i korekcija jagodica može se postići na 4 različita načina:

  1. Postavljanjem jagodičnih implantata (koji su od čvrstog silikona)
  2. Osteotomijama jagodične kosti
  3. Ubrizgavanjem nekog od filera (privremenog ili trajnog)
  4. Ubrizgavanjem sopstvene masti

Hemijski_piling

Anestezija

Ukoliko se operacija izvodi u opštoj anesteziji neophodna je uobičajena preoperativna priprema. Nekada je potrebno uraditi i RTG snimak zigomatične regije ili skener.
Prilikom planiranja operacije, bez obzira koja vrsta korekcije je u pitanju, veoma je važno unapred odrediti tačno mesto gde će implantat biti postavljen, odnosno ukoliko se korekcija radi filerima, gde će fileri biti ubrizgani.

Operacija

Ukoliko se uvećanje jagodica radi implantatima, onda se intervencija izvodi u opštoj anesteziji. Najčešći je takozvani intraoralni pristup, što znači da se implantat ubacuje kroz mali rez na sluzokoži gornje usne, i duž gornje ivice desni, tako da je krajnji ožiljak praktično nevidljiv.
Druga opcija, koja je tehnički komplikovanija, je postavljanje implantata kroz rez na donjem kapku. Ukoliko je u pitanju korekcija filerima ili sopstvenom mašću, onda se koristi lokalna anestezija uz eventualnu intravensku analgosedaciju. Ubrizgavanje se izvodi posebnim veoma tankim kanilama ili iglama, tako da ožiljaka uopšte nema.

Oproravak

Nakon intervencija ne preporučuju se fizičke aktivnosti u trajanju od dve nedelje, kao ni izlaganje suncu. Preporučuje se spavanje na leđima, kako ne bi došlo do kompresije tretiranih regija. Skoro uvek javljaju se otoci koji mogu biti manje ili više izraženi, a moguća je i pojava modrica. Od komplikacija moguća su infekcija, asimetrija, hiperkorekcija ili hipokorekcija i pomeranje implantata. Rezultat postignut implantatima može da se smatra kao dugotrajan mada ne i večan, a rezultat postignut nekim od filera trajaće u zavisnosti od toga koji je filer upotrebljen (privremen, polutrajni ili trajni).

 

KONTAKT:

Ukoliko imate neko pitanje, ili biste želeli da čujete mišljenje i savet našeg specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije, dr Borka B. Đorđevića pozovite nas i zakažite pregled i konsultacije na
mob: +381 (0)60 630 20 40
tel: +381 (011) 630 20 40;
fax: +381 (011) 408 79 46
ili nam pošaljite mejl na:

office.timelessbeauty@gmail.com