Zatezanje vrata – Neck lifting

Zatezanje kože vrata i lica postala je jedna od najvažnijih operacija u estetskoj hirurgiji, a danas je često i sinonim za estetsku hirurgiju lica. Hirurškom intervencijom osvežava se opušteno lice koje dobija novi, vedriji i svježiji izgled.

decolletage

Postoji nekoliko načina na koji se izvodi ova procedura:

Najčešće je reč o zahvatu na donjem delu lica i vrata (cerviko-facijalni lifting) ili u području čela i slepoočnice (fronto-temporalni endoskopski lifting). Danas se taj lifting uspešno rešava i injekcijama Botulinum Toxina (Botoksa)

Zatezanje kože lica i vrata (cerviko – facijalni lifting)

Operacija se sastoji od liftinga – podizanja i zatezanja mišića i kože s ciljem da se vrat poravna, da se vrate konture lica podizanjem spuštenih obraza i podbratka. Na kraju se radi  i rekonstrukcija volumena jagodica.
Kod ovakvih intervencija, nužno je ukloniti višak kože, ali ne preterano, jer ne sme doći do prevelike zategnutosti.  Glavni zadatak estetskih hirurga je da poštuju prirodan izraz lica.

Preoperativna priprema

Podrazumeva anesteziološki pregled (najkasnije 48 sati pre operacije). Nužno je prestati s pušenjem barem dve nedelje pre operacije.

Anestezija

Postupak se izvodi u totalnoj anesteziji.

Trajanje hospitalizacije

Jedan dan.

Postoperativni tok

Operacija zatezanja kože nije bolna, ali je osećaj nelagodnosti normalan tokom prve noći. Najčešće se kod pacijenata javljaju otoci koji mogu biti prilično izraženi nekoliko dana nakon operacije, ali se postepeno povlače, oko dve nedelje nakon operacije. Mogući su podlivi koji postepeno nestaju tokom oporavka. Zavoj se nosi 5 do 7 dana, zbog umanjenja otoka i modrica. Oporavka traje oko 10 dana, kada  se uklanjaju konci. Vraćate se normalnim svakodnevnim aktivnostima dve do tri nedelje nakon intervencije.

Rezultati intervencije

Vidljivi su nakon jednog do dva meseca, ali se pravi efekat vidi tek 6 meseci nakon operacije.  Ožiljci su vrlo diskretni, a osoba dobija se nov svežiji izgled. Suprotno učestalom mišljenju, nije nužno čekati duže od 35 godina starosti da bi se uradila ova intervencija kod pacijenata koji za njom imaju potrebu. Moguće je bez rizika podvrgnuti se novoj operaciji deset godina nakon prvog liftinga.

Kombinovane tehnike

Ukoliko je potrebno, mogu se povezati lifting i injekcije Botoxa da bi se poboljšao izgled gornjeg dela lica ili lifting čela, operacija kapaka ili peeling da bi se poboljšao kvalitet kože. Ponekad oblikovanje liposukcijom (lipofilling) pomoću masnog tkiva pacijentu može dati mladelački izgled u delovima obraza koje se rade, najčešče jagodicama.

 

KONTAKT:

Ukoliko imate neko pitanje, ili biste želeli da čujete mišljenje i savet našeg specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije, dr Borka B. Đorđevića pozovite nas i zakažite pregled i konsultacije na
mob: +381 (0)60 630 20 40
tel: +381 (011) 630 20 40;
fax: +381 (011) 408 79 46
ili nam pošaljite mejl na:

office.timelessbeauty@gmail.com

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Zatezanja vrata i fejslifting

IMG_0060IMG_0065