Pojačano znojenje

Znojenje je prirodni fenomen neophodan za regulaciju telesne temperature. Kod nekih ljudi, javlja se pojačano znojenje ili hiperhidroza.

Lučenje znoja je posredovano delom nervnog sistema koji se naziva simpatički nervni sistem. Kod određenog broja ljudi, oko 1%, ovaj deo nervnog sistema funkcioniše na povišenom nivou, daleko višem nego što je potrebno za regulisanje telesne temperature, što je praćeno pojačanim znojenjem. Ovo stanje se naziva hiperhidroza.

Uzroci hiperhidroze su primarni (nepoznati) ili sekundarni – poznati.

Primarna hiperhidroza je učestalija od sekundarne. Obično počinje u detinjstvu ili adolescenciji i perzistira tokom života. Može se javiti na jednom ili više delova tela, a najčešče na dlanovima, tabanima i pazuhima. Često je praćena i neprijatnim mirisom znoja. Kod primarne, kao prva terapijaska mera se propisuju preparati koji smanjuju znojenje – antiperspiranti. Potom se u terapiju ukljičaju oralna medikamentozna sredstava.

Sekundarni oblici hiperhidroze javljaju se kod povišene telesne temperature, povećane funkcije štitaste žlesde, šećerne bolesti, menopauze, gojaznosti, alkoholizama, narkomanije, primene nekih lekova i dr. Kod sekundarne hiperhidroze se leči osnovno oboljenje.

U Timeless Beauty specijalističkoj ordinaciji hiperhidroza (pojačano znojenje) se tretira injekcijama Botoxa u predelima dlanova, pazušnih jama i u predelu prepona. Ovaj postupak ima privremenim efekat, do 10 meseci, nakon čega se postupak ponavlja.

Pojacano-znojenje_uslugeimg

Pojačano znojenje dlanova može predstavljati značajan psihički problem jer su ruke izloženije kontaktu u društvenim i profesionalnim aktivnostima u odnosu na druge delove tela. Mnoge osobe sa pojačnim znojenjem dlanova su ograničene u izboru zanimanja zbog nemogućnosti rada sa materijalom koji ne podnosi vlagu (papir) i dr. Znojenje može biti različitog intenziteta, od umerenog do kapanja znoja sa dlanova. Većina osoba pored vlažnosti ruku osećaju i hladnoću. Pojačano znojenje u predelu pazušnih jama može stvarati neprilike zbog velikih mokrih fleka i ponekad belog ruba na odeći od soli iz znoja.

Najčešća je fokalna hiperhidroza: kombinovana hiperhidroza dlanova i tabana, u oko 15 do 20% se javlja znojenje ispod pazuha i dlanova, 5 do 10% samo ispod pazuha. Najređe je pojačano znojenje lica (tzv. kraniofacijalno znojenje), koje može izazvati emoconalna napetost, toplota ili začinjena hrana.

Ostale lokalizacije primarne hiperhidroze su trup i butine. Kod mnogih osoba se javlja kombinacija navedenih oblika znojenja. Nervoza i anksioznost mogu pogoršati znojenje, ali su retko njegovi primarni uzročnici.
Hiperhidroza je i nasledna bolest. U 25 do 50% slučajeva postoji poremećaj kod članova porodice. Kod nasleđivanja to znači da ako jedan roditelj ima hiperhidrozu, verovatnoća da će se ona pojaviti i kod deteta jeste oko 25 %.

Hiperhidroza, većini ljudi izgleda kao trivijan problem. Pojačano, prekomerno znojenje nije retko oboljenje. Prema nekim statistikama oko 3% populacije pati od ovog poremećaja. Verovatno je broj i veći, jer ima mnogo onih koji ovom stanju ne pridaju veliki značaj. Takođe, mnogi ga ne prijavljuju ubeđeni da nema leka.

Ovo stanje utiče na sve aspekte života pacineta (drastično narušava kvalitet života i stvara brojne psihološke, socijalne, čak i egzistencijalne probleme). Osobe s ovim problemom izbegavaju kontakte s drugima zbog stalno vlažnih dlanova, nekada toliko da se ne usuđujete da se rukujete. Nose široku i tamnu odeću zbog pojačanog znojenja ispod pazuha, povlače se u sebe i otuđuju od ljudi.

U terapiji pojačanog znojenja dlanova i tabana može se primenjivati i jontoforeza (tretman niskovoltažnim strujama u specijalnim kadicama sa vodom i elektrodama). Ovi tretmani su efikasni kod blagih i umerenih oblika hiperhidroze.

Pacijenti prve znake promena – poboljšanja – gubitka simptoma, osećaju odmah nakon intervencije. A već nakon kraćeg oporavka od opšte anestezije pacijent napuštaju bolnicu i sposobani su za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Nema potrebe za dodatnim bolovanjem, rehabilitacijom i upotrebom lekova.

Kao minimalno invazivna metaoda ožiljaka od operacije gotovo da i nema. Rezovi se nalaze na mestu koji je kod devojaka pokriven grudnjakom. Neželjenih efekata i komplikacija na druge organe u organizmu posle operacije nema.

Ukoliko imate ovakav problem, treba da znate nekoliko stvari:

  • Jedna je da niste jedini. Vaš problem ima medicinsko ime – hiperhidroza, a reč je o genetskom poremećaju usled kojeg vaše telo luči preveliku količinu znoja.
  • A druga još bitnija je da se hiperhidroze možete rešiti

Ukoliko imate neko pitanje, ili biste želeli da čujete mišljenje i savet našeg specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije, dr Borka B. Đorđevića pozovite nas i zakažite pregled i konsultacije na +381 (0)60 630 20 40 +381 (011) 630 20 40; +381 (0)60 042 4000 ili nam pošaljite mejl na office.timelessbeauty@gmail.com