Korekcija ožiljka

Korekcija ožiljka je proces prilikom kog se ožiljak kompletno otklanja ili se njegova vidljivost svodi na najmanju moguću meru. Zarastanje kože nastaje zamenom oštećenog tkiva novim, vezivnim tkivom – cikatrizacijom (odnosno stvaranjem ožiljka). Kod “normalog” zarastanja kože, nastaje fin linearan ožiljak koga je teško uočiti.

Da bi ožiljak bio što manje uočljiv mora preoperativno dobro da se isplanira rez. Hirurško uklanjnje ožiljka se planira tako da finalni ožiljak leži paralelno ili u neposrednoj blizini relaksacionih kožnih tenzionih linija koje se poklapaju sa linijama bora ukoliko je to moguće.

Ukoliko dođe do poremećaja u zarastanju rane nastaju tzv. abnormalni ožiljci koji se manifestuju kao:

– široki
– hipertrofični i
– keloidi

Široki ožiljci se karakterišu time što imaju potpuno isti raspored kolagenih vlakana kao i normalan ožiljak. Klinički tipičan široki ožiljak je ravne površine, širok i često ulegnut.

Hipertrofičan ožiljak prestavlja abnormalni rast ožiljka koji se ne širi u kožu koja nije zahvaćena originalnom ranom. Kod hipertrofičnih ožiljaka period sazrevanja traje od 18 do 24 meseca.

Keloidni ožiljci prestavljaju abnormalni rast ožiljka koji se širi u kožu koja nije zahvaćena originalnom ranom.

iStock_000016218723_Small

Lečenje i uklanjanje ožiljaka

Pre nego što se počne sa lečenjem ožiljka treba utvrditi  dijagnozu, lokalizaciju ožiljka, orjentaciju, dužinu, širinu, pigmentaciju, nepravilnost konture, iskrivljenost anatomskih obeležja i starost ožiljka. Mora se postaviti klinička diferencijalna dijagnoza između keloida, hipertrofičnog ili širokog ožiljka i tek tadase počinje sa lečenjem ožiljaka.

Lečenje i uklanjanje abnormalnih ožiljaka zavisi od procene hirurga.

Lečenje abnormalnih ožiljaka može biti:

  1. Nehirurško
  2. Hirurško

Nehirurško lečenje i skidanje ožiljaka

Tretman abnormalnih ožiljka započinje se primenom određenih masti ili gelova koji su pogodni za određene vrste ožiljaka. Uglavnom svaka od tih krema ispoljava antiproliferativno, antiinflamatorno omekšavajuće dejstvo na proliferativno ožiljno tkivo. Primenjuje se tako što se nežno umasira u kožu nekoliko puta dnevno dok ga koža potpuno ne absorbuje.

Kompresivni tretman. Započinje se rano u fazi maturacije kompresijom pomoću specijalnog elastičnog odela ili steznika. Komprsija mora da bude stalna u toku 24 časa narednih 6 do 12 meseci.

Silikonski materijali. Mogu biti u obliku pločice ili u obliku gela i daju pozitivne rezultate u lečenju hipertrofičnih ožiljaka uz tretman koji traje 24 časa u toku 6 do 12 meseci

Retinoična kiselina. Inhibira stvaranje kolagena i ako se lokalno primenjuje dva puta dnevno u trajanju od 1 godine postižu se dobri rezultati.

U obzir dolazi i primena kortikosteroida koji se ubrizgavaju unutrar ožiljka (Kenalog 10).

Hirurško tretiranje abnormalnih ožiljaka

Pedantna hirurška tehnika je uglavnom dobra za postizanje dobrog ožiljka. Potkožno tkivo se ušiva po slojevima pojedinačnim šavovima, dok se koža ušiva produžnim intradermalnim šavom koristeći fini monofilamentni konac sa atraumatskom iglom. Šavovi se na licu skidaju od 5 do 7 dana dok se na drugi delovima tela skidaju 12 do 14 dana.

Ekspanzija kože
Ekspanderi su oblika balona, a prave se od silikonskih elastomera u različitim oblicima i veličinama. Povezani su pomoću tankog creva sa konektorom u koga se ubrizgava fiziološki rastvor u određenim vremenskim periodima sve dok se ne postigne određena naduvenost, a sa tim i kontrolisano povećanje površine kože. Višak kože dobijen ekspanzijom koristi se za rekonstrukciju defekta koji nastaje sekundarno na mestu gde se ekscidira abnormalno ožiljačno tkivo.

Ekscizija abnormalnog ožiljka laserom
Ovoj metodi se ranije davao veliki publicitet, međutim iskustveno se pokazalo da rezultati I nisu baš tako dobri kao što se očekuje.

Dermoabrazija
Ova metoda nema nikakvog efekta na široke ožiljke. Jedino se mikrodermoabrazijom može postići efekat kod neravnih i izdignutih ožiljaka kao što su ožiljci od akni na licu.

Ukoliko imate neko pitanje, ili biste želeli da čujete mišljenje i savet našeg specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije, dr Borka B. Đorđevića pozovite nas i zakažite pregled i konsultacije na +381 (0)60 630 20 40 +381 (011) 630 20 40; +381 (0)60 042 4000 ili nam pošaljite mejl na office.timelessbeauty@gmail.com