PRP metoda

PRP metoda – plazma rejuvenacija podrazumeva primenu faktora rasta i matičnih ćelija iz vlastite krvi (krvne plazme). Trombocitna plazma je centrifugat krvi uzete od osobe koja se podvrgava tretmanu, sa visokom koncentracijom trombocita u maloj količini plazme. Osim trombocita, u plazmi se nalazi sedam glavnih faktora rasta  i veliki broj matičnih ćelija, koji imaju snažan efekat u podmlađivanju, regeneraciji i revitalizaciji kože.

PRP metoda koristi se širom sveta za podmladjivanje lica još od 2006. godine. Tretman je idealan za osobe koje žele postepeno, ali primetno poboljšanje u teksturi kože, tonusu i boji uz minimalno vreme oporavka.

Faktori rasta iz plazme stimulišu proliferaciju fibroblasta i keratinocita koji, s druge strane, proizvode kolagen i keratin. Oni imaju značajnu ulogu u stvaranju krvnih sudova, ćelijsku deobu fibroblasta (najbrojnijih ćelija vezivnog tkiva) i u sintezi kolagena i ekstraćelijskog matriksa, čiji glavni sastojak predstavlja hijaluronska kiselina. Proizvodnji kolagena pripisuje se pomoć u korekciji vidljivih efekata boranja, a hijaluronska kiselina povećava tonus kože i njen volumen, čime se obezbeđuje mladalački izgled.

Plazma se, u zavisnosti od toga kakav efekat želimo da postignemo, može aplikovati površno kako bi se ublažile fine linije i bore, popravila tekstura, kvalitet i izgled kože, ili dublje čime se smanjuju dublje bore, ožiljci, strije i nadoknađuje volumen.

Cilj tretmana je stimulacija prirodnih mehanizama podmlađivanja i regeneracije kože što dovodi do stvaranja novog kolagena i ubrzavanja metabolizma u tretiranoj regiji. Posledično, koža postaje čvršća, jedrija, u celini izgleda svežije, sjajnije, zategnutije, bore postaju manje vidljive, popravlja se njena tekstura (pore, ožiljci, pigmentacije). Takođe vrlo stimulativno deluje i na predeo oko očiju i koristi se za podizanje gornjih kapaka, tamnih kolutova oko očiju, kesice, itd.

U Timeless Beauty centru, ovom metodom istovremeno možete  tretirati kako lice, vrat, dekolte, šake, tako i telo (strije, celulit), a zapaženi rezultati se postižu i u okviru tretmana za stimulaciju rasta kose.

Suština metode je da se koriste sopstveni mehanizmi obnavljanja kože tako da je metoda potpuno prirodna i bezbedna.

Kakav je postupak?

Od pacijenta uzmemo 10 ml krvi neposredno pre tretmana. Postupkom centrifugiranja u posebno predviđenom aparatu, izdvojimo trombocitni deo plazme, koji sadrži faktor rasta. Tu plazmu zatim ubrizgavamo u pacijentovu kožu intradermalnim injekcijama.

Indikacije za primenu PRP metode:

  • Podmlađivanje i rejuvenacija kože lica, vrata, dekoltea i šaka
  • Korekcija finih linija i bora
  • Povećanje volumena
  • Smanjivanje strija i celulita
  • Podsticanje rasta kose
  • Smanjivanje bora, ožiljaka, pora
  • Korekcija podočnjaka, vrećica ispod očiju i tamne pigmentacije podočnjaka
  • Skraćivanje oporavka i poboljšanje rezultata nakon laserskih tretmana

Ukoliko imate neko pitanje, ili biste želeli da čujete mišljenje i savet našeg specijaliste plastične i rekonstruktivne hirurgije, dr Borka B. Đorđevića pozovite nas i zakažite pregled i konsultacije na +381 (011) 630 20 40; +381 (0)60 042 4000 ili nam pošaljite email