Estetska medicina – Hemijski pilinzi

Hemijski pilinzi predstavljaju rastvore koji se nanose na kožu, odstranjuju površinske ćelije i time podstiču regeneraciju.
Primenjuju se u cilju uklanjanja bora, fleka, ožiljaka, kontrolisanju akni i upravo zbog tako široke palete indikacija  su često izvodjen tretman u estetskoj medicini. Na osnovu svog dejstva na različite slojeve kože, hemijski pilinzi se dele na: površinske, srednje duboke i duboke. Na osnovu problematike i kliničke slike  lekar se opredeljuje za adekvatan. Površinski pilinzi  osvežavaju površinski sloj i popravljaju teksturu kože. Srednje duboki  uklanjaju ožiljke, uspešno leče akne,  a duboki uklanjaju bore i ožiljke i stimulišu zatezanje kože sintezom kolagena.
Kratak  pregled najčešće izvođenih hemijskih pilinga:
AHA voćne kiseline – regenerišu suvu i osetljivu kožu, popravljaju teksturu, uklanjaju hiperpigmentovane površine.
TCA(trihlorsirćetna kiselina) – uklanja bore, ožiljke, nepravilnosti kože.
Fenol – daje odlične rezultate na licu, uklanja bore, fleke ali traži određeni period oporavka.
Za tretiranje akni najbolji je salicilni piling, a svoje mesto u primeni imaju i mandelični i azelaični. Laktični piling se upotrebljava kod tanke, osetljive i suve kože. Retinoični efikasno uklanja hiperpigmentacije i podmladjuje kožu.
Nakon primene hemijskih pilinga neophodna je zaštita kože zbog osetljivosti na UV zračenje, a jesen i zima su periodi kada se primenjuju u estetske svrhe.
Dr Branka Ostojić