Prof. dr Borko Djordjevic dobitnik književne nagrade “Rastko Petrović”

Izvor: RTS.rs

Matica iseljenika Srbije saopštila je da će književnu nagradu “Rastko Petrović” za 2016. godinu dobiti Prof. dr Borko Đorđević iz Palm Springsa (SAD) za proznu knjigu “Stakleni mir: Džimi Karter i opasni Srbi”.

Dr Borko B. Đorđević je svojim prvim književnim delom Stakleni mir: Džimi Karter i opasni Srbi skrenuo pažnju publike i kritike i ovom romansiranom dokumentarnom prozom doprineo razotkrivanju tajni najviših političkih centara moći, iz ratnog perioda devedesetih godina prošlog veka na našim prostorima.

Stakleni mir dr Borko Djordjević

Dr Borko Đorđević je jedan od vodećih svetskih stručnjaka rekonstruktivne hirurgije. Kao istaknuti lekar u svojoj oblasti dugi niz godina, dr Borko B. Đorđević uvek je bio na čelu najnovijih dostignuća kozmetičke i rekonstruktivne hirurgije. Sa sertifikatom American Board of Plastic and Reconstructive Surgery i kao član American Academy of Cosmetic Surgery (AACS), dr Borko B. Đorđević specijalizirao opštu plastičnu hirurgiju, kao i estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju.

Dr Borko B. Đorđević je radio kao rukovodilac specijalizanata plastične i rekonstruktivne hirurgije, hirurgije ruke i genitalija i kozmetičke hirurgiju u bolnici Riverside Methodist Hospital u Kolumbusu, Ohajo, svoje obrazovanje nastavio je na prestižnim institucijama, kao što su univerziteti Stanford i Nortvestern. Posvećen učenju novih tehnika, učestvovao je na međunarodnim simpozijumima sa nekima od vrhunskih svetskih hirurga. Dr Borko B. Đorđević takođe je objavljivan u brojnim knjigama i medicinskim žurnalima.

prof dr Borko Djordjevic

Dr Borko B. Đorđević radio je kao docent na predmetu Plastična i rekonstruktivna hirurgija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Bio je dopisni urednik univerzitetskog Žurnala za medicinska istraživanja i rukovodilac Programa obuke specijalizanata kozmetičke hirurgije.

Godine 1994. dobio je specijalno postavljenje od strane bivšeg američkog predsednika Džimija Kartera da pomogne Karter Centru u Atlanti, Džordžija, u njihovim naporima u postizanju mira u Bosni i Jugoslaviji i lično je odgovoran za dolazak predsednika Kartera u Bosnu.

Donator je kapitalne skulpture Majka Srbija u ulaznom holu Uprave za dijasporu i Srbe u regionu u Beogradu u Vasinoj broj 20.

Živi u Palm Springsu (SAD).